Informatie over

ZAGORI

Zagorochoria - Vikos Gorge Zagorochoria - ΟRiver Voidomatis Zagorochoria - Dilofo Zagorochoria Zagorochoria - Traditional stone bridge Zagorochoria - Dilofo Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori Zagorochoria - The area of Zagori

Een Slavische naam voor de streek die betekent gebied achter de bergen.

Dit gebied heeft zijn eigen natuurlijke, historische, culturele, en sociale karakter en ligt midden in het Pindos gebergte.

Alle dorpen liggen op een hoogte van 600 m tot 1400 m. De streek wordt gekenmerkt door dichte bossen in het oosten, diepe rotskloven in Centraal Zagori en een rijke flora en fauna.

De Timfeoi, de Pororeoi en de Talares waren de eerste inwoners al in de derde eeuw voor Christus.

Eeuwen later, in de 13de eeuw, nog voor de overheersing door de Turken, kwamen de grote volksverhuizingen, van o.a. de Arvanites, de Sarakatsanoi en de Vlachoi en vestigden de eerste vaste bewoners zich in de streek.

Volgens I. Lampridis waren er in 1678 zestig dorpen en in het midden van de 19de eeuw nog maar 46 met 27.000 permanente bewoners.

De nauwe economische banden die de dorpen hadden met het Noordelijke deel van de Balkan, o.a. Servie en Vlachia, en de speciale status die zij kregen van de Turken (ieder dorp was autonoom) leidde in de 18de en 19de eeuw tot grote bloei.

Gedurende deze periode werden de meeste grote herenhuizen gebouwd die er nu nog staan. Terwijl er tegelijkertijd scholen, wegen en bruggen werden gebouwd.

Vanaf het begin van de 20ste eeuw leidde massale emigratie tot een grote leegloop van de dorpen en was het gedaan met de welvaart.

Vandaag de dag zijn er nog 46 dorpen in Zagori met 3.000 permanente bewoners, verdeeld over 4 gemeenten.

Dilofo, voormalig "Sopotseli" (plaats met veel water), kreeg zijn huidige vorm gedurende de 18de eeuw. Gevormd door 5 "machalades" (buurtschappen) uit de 15de eeuw die in de loop der tijd werden samengevoegd.

Het ligt in Centraal Zagori, bij Kipous, Monodendri en Koukouli zodat men gemakkelijk de hele omgeving kan ontdekken.

Dilofo staat onder monumentenzorg en is het enige dorp waar men niet met auto's kan rijden. De straatjes hebben nog hun oorspronkelijke plaveisel, gemaakt door eerste klas steenwerkers, ongeschonden door de tijd. Ideaal om rond te zwerven door de pleintjes en steegjes.

De oude natuurstenen herenhuizen zijn imposant door hun Zagoriaanse architectuur. De oude straten en stegen dragen de herinnering van eeuwen en laten zwijgend toe dat de bezoekers er overheen wandelen.

Vroeger hoorde men het geklepper van de hoeven van de muildieren.

In de kerk, gebouwd in 1850 en gewijd aan Maria ten Hemelopneming, staken de oude bewoners hun kaarsje op voor een goede terugkeer van familieleden die naar het buitenland waren verhuisd.

Dilofo ligt op een hoogte van 860 m. en is gebouwd op twee heuvels die met elkaar verbonden zijn. Het ontwikkelde zich rond het centrale plein " Mesochori" waar de drie geplaveide wegen (kalnterimia) beginnen die leiden naar de drie wijken " Ano Machalas", "Kato Machalas" en "Pera Machalas".

In Dilofo liggen ongeveer honderd herenhuizen, waarvan er maar tien permanent bewoond zijn. Naast de kerk van Maria ten Hemelopneming zijn er nog tal van kapelletjes en kloosters zoals het klooster van de Maagd Maria, Savior, Sint Taksiarches, Sint Paraskevi en andere.

In Mesochori ligt de Anagnostopoleios School (Arrenagogeio gemeentelijke school) en boven de kerk lag vroeger de Parthenagogeio. De stenen van de straten worden vastgehouden door natuurstenen muren die hoog genoeg zijn om de nieuwsgierige blikken van de voorbijgangers weg te houden van de binnenplaatsen.

Booking

-
+
-
+